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Monday, December 21, 2015

北欧のクリスマスメニュー - Joulutorttu : Christmas menu #1



今日は12月21日(月)、クリスマスまであと残り数日となりました。
お仕事や学校、2015年最終週の方も多いかと思います。


今日は北欧のクリスマスのレシピを紹介します。
第1弾はJoulutorttu(ヨウルトルットゥ)、クリスマスパイです!


先週紹介したサンタさんの記事で、Joulu=クリスマスとお話しました。
Torttuは日本語にもあるタルトと発音が似ているとおり、タルトやパイを意味します。


特徴は星の形と真ん中に乗ったジャム!
パイがジャムをギュッと包み込んでいます。

ジャムはオリジナルはプラムジャム(すもも)が主流だそう。
今はアップルジャムなどでも代用されています。
上の写真は以前食べた、アップルパイのJoulutorttuです。


====レシピ====

<材料>
・ バターもしくはマーガリン: 200g
・ 小麦粉: 1カップ
・ 水: 1/3カップ
・ 酢: 小さじ1
・ ジャム(プルーンやプラム、アップルなどお好みで)

<作り方>
  1. ジャム以外の材料をすべてボウルに入れ、まとまるまで手でこねる。
  2. 生地を冷たい場所で少し置く。
  3. 小麦粉をまぶした上に生地を広げ、ロールで広げていく。
    折りたたんでまた伸ばし、を繰り返し、最終的に1-2cmの厚みに広げる。
  4. 生地を7cm角の正方形型に切る。
  5. 正方形形の生地の四隅、対角線上に3cmほどの切り込みを入れる。
    (切り込みが真ん中でつながらないように注意)
  6. 生地の真ん中にジャムを乗せる。
  7. 切り込みをひとつ飛ばしでそれぞれ真ん中のジャムに向けて折りたたむ。
    (下記写真で折り紙で作り方説明しています。)
  8. 250度に温めたオーブンで薄茶色の焼き色がつくまで焼く。
    焼く前にハケで卵/分量外を表面に塗ると焼き上がりにつやが出ます。



このパイ生地はフィンランドでは冷凍でも販売されています。


以前お邪魔した北欧イベントでは、切り込みと折りたたみは子どもたちのお仕事でした!
専用のローラーで一生懸命切り込みを入れて、とっても真剣に作ってくれていました!








日本にある材料で簡単に作れるので、ぜひ試してみてください!



Today we would like to introduce you a Finnish/Swedish Christmas pastry called "Joulutorttu"!
Joulu means Christmas as you might know, and Torttu means tart, or pie.
So it is a Christmas Pie!

Below is a recipe in English:
<Ingredient>
- Butter or Margarine: 200g
- Flour: 1cup
- Cold water: 1/3cup
- Vinegar: 1teaspoon
- Jam (Plum, Plane or Apple, as you like)

<How to bake>
1. Mix all the ingredients except jam in a bowl by hand
2. Leave the dough at cold place for a while (to make it hard enough)
3. Roll out the dough on a board with flour spread on it. Fold the dough and roll out again (several times). Then finally roll it out to make 1-2cm thick sheet.
4. Cut the dough sheet into 7-8cm squares.
5. Cut about 3cm on each edge of the square.
6. Put a good amount of jam in the center.
7. Fold the every second cut-edge to the center (refer the picture above with red paper prototype).
8. Leave the sheets in 250C oven, until they get light-brown color.
(For better finish, you can brush the egg on the surface of the sheets before putting in the oven.)




Folding the edge is one of the most fun and difficult part for this pastry.
But you can get all the ingredient easily at any supermarket and the process is simple.
Please enjoy baking Joulutorttu, and have a lovely Christmas!


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